Rokotukset

Seuraavassa lyhyesti voimassa olevasta lainsäädännöstä:

Tammikuun 2021 jälkeen Suomen kansallinen eläintautilainsäädäntö on muuttunut siten, että viestikyyhkysten rokottaminen Newcastlen tautia vastaan ei enää ole pakollista. Tätä koskeva eläintautilain 76/2021 perusteella annettu asetus on nimeltään Maa- ja metsätalousministeriön asetus a-luokan eläintautien vastustamisesta (MMMa 628/2023).

Jos kuitenkin viestikyyhkysiä viedään toisiin EU:n jäsenmaihin kuten Ruotsiin kilpailemaan, ne on edelleen rokotettava Newcastlen tautia vastaan. Tästä säädetään komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2020/688.

Rokotteet ovat eläinlääkkeitä, ja Suomessa rokotteet antaa eläinlääkäri. Hän myös antaa rokotustodistuksen. Rokotustodistus tarvitaan, jos viestikyyhkyt viedään toisiin jäsenmaihin kilpailumatkalle. Silloin niille tarvitaan myös kunnaneläinlääkärin antama terveystodistus (ns. Traces-todistus), jossa kunnaneläinlääkäri todistaa mm., että linnut ovat rokotettuja.

Viestikyyhkyt voi rokottaa myös vapaaehtoisesti, vaikka ne eivät kilpailisi muualla kuin Suomessa. Tällöinkin eläinlääkäri rokottaa linnut ensimmäisen kerran. Tehosterokotteen eläinlääkäri voi luovuttaa linnun omistajalle tai haltijalle. Tämän edellytyksenä on, että rokottamiseen ei käytetä eläviä viruskantoja sisältävää eläinrokotetta, eikä rokottamisesta tarvita rokotustodistusta. Näistä asioista säädetään laissa eläinten lääkitsemisestä (2014/387, 15 §) ja maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa lääkkeiden käytöstä ja luovutuksesta eläinlääkinnässä (17/14, liite 3, luku 3).

Eläinrokotteiden hintaan vaikuttavat niiden kysyntä ja saatavuus. Newcastlen tautia vastaan on olemassa useita myyntiluvallisia valmisteita. Niitä ei kuitenkaan ole välttämättä kaupan, koska Suomessa siipikarjan rokottaminen Newcastlen tautia vastaan ei ole sallittua, kuten useimmissa muissa maissa. Yksittäisten viestikyyhkysille tarkoitettujen rokoteannosten hinta muodostuu tällöin helposti korkeaksi, koska eläinlääkäri joutuu niitä erikseen tilaamaan lääketukusta.

Lisätietoja viestikyyhkyjen siirtoehdoista jäsenmaiden välillä löydätte Ruokaviraston sivuilta:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/eu-maat-norja-ja-sveitsi/elaimet/linnut/vankeudessa-pidettavat-linnut