Viestikyyhkyjen historiaa

histoRauhan symboliksi kyyhkynen on tullut olympialaisten ansiosta. Perinne juontaa Kreikkaan, missä olympialaisten tulokset lähetettiin viestikyyhkysten avulla. Tästä johtuen vielä nykyisinkin olympiakisojen avajaisissa päästetään kyyhkysiä lentoon.

Arabit käyttivät kirjekyyhkyjä jo tuhansia vuosia sitten ja keskiajalla kyyhky oli yleinen viestinviejä Välimeren ja Keski-Euroopan maissa.

Nykyinen torikyyhkykantamme on peräisin Suomen kartanoista, joissa kasvatettiin keskiajalta lähtien kyyhkyjä. Myös papistolla oli oikeus pitää kyyhkyjä.

Pariisin piirityksen aikana (1871) lähetettiin 500 kyyhkystä ilmapallojen koreissa maaseudulle. Näistä 100 palasi takaisin tuoden piiritettyyn kaupunkiin tärkeitä viestejä. Insinööri Andree lähetti tuhoon päättyneeltä naparetkeltään viestikyyhkyjä, joista kaksi palasi Tukholmaan tuoden viestejä eksyksissä olevalta retkikunnalta.

Viime maailmansodassa oli Englannilla, Saksalla ja Ranskalla viestikyyhkysiä viestintätehtävissä. Suomen puolustusvoimiin perustettiin kyyhkyslakka vuonna 1922. Riihimäellä Viestimuseossa on nähtävillä kirjekyyhkysten hoitoon liittyvää esineistöä ja kirjekyyhkysohjesääntö.

Vielä nykyaikanakin kirjekyyhkysiä käytetään erikoistilanteissa. Niiden jalkaan kiinnitetyssä putkessa voidaan siirtää esim. verinäytteitä onnettomuuspaikalta sairaalaan.