Viestikyyhkyjen väripaletti

Viestikyyhkyjä on muutamia eri värejä ja näiden eri variaatioita.

Päävärit ovat
- harmaa (musta/tummanharmaa)
- ruskea
- valkoinen

Kyyhkysharrastajilla on näille värityksille erityiset nimitykset. Koska meillä Suomessa perinteet ovat kovin vaatimattomat, päädytään yleensä käyttämään englanninkielistä termistöä, mutta mikään ei estä käyttämästä suomenkielisiä nimityksiä tai keksiä jopa omia värejä kuvaavia nimiä!

Varsinaisesti värejä ovat harmaa ja ruskea. Näiden värien esiintyminen aiheutuu kahden väriaineen (pigmentin) suhteesta, mutta se onkin jo ihan toisen jutun aihe. Valkoinen väri johtuu estyneestä pigmentinmuodostuksesta. Nämä linnut eivät ole yleensä albiinoja vaan omaavat tietyn perusvärin.

Seuraavassa yleisimmät kyyhkyjen värit ja esimerkkejä näistä.

Blue bar

Tavallisin pulun väritys on eriasteinen harmaa. Harmaata väriä nimitetään englanninkielisessä termistössä "siniseksi".

Alkuperäinen kalliokyyhkyn väri on blue bar eli harmaa siipijuovalla. Viestikyyhkyt on jalostettu hyvin kauan sitten kalliokyyhkyistä ja edelleen tämä väritys on yleinen.


Testi

Blue chequer

"Vasaroitu harmaa", kuten yleensä suomeksi nimitetään blue chequer -värisiä lintuja, on yleisin väri toripuluilla. Se on myös yleisin väritys viestikyyhkyillä.

Viestikyyhkyjä jalostetaan vain lentonopeuden ja suunnistusvarmuuden perusteella ja värille ei anneta painoarvoa. Harmaa ja vasarointi ovat jossakin määrin dominoivia ominaisuuksia ja ne valtaavat päävärityksen pikku hiljaa.

blue_cheq_vas

Red chequer

Punaruskeaa väriä nimitetään sanoilla "red" tai "chocolate" eli punainen tai suklaa.

Valtaosa ruskeista linnuista on red chequer -värisiä eli ns. vasarointitäplikkäitä ruskeita. Usein ruskeilla kukoilla on mustia merkkejä iskusulissa. Tämä on osoitus siitä, että ne kantavat myös muiden värien geenejä.

red_cheq_vas

Mealy

Blue baria vastaava ruskean linnun nimitys on mealy. Olisiko se sitten suomeksi jotain "ruskea siipijuovalla".

Mealy-väritys ei ole kovin yleinen, koska siinä esiintyvät kaksi viestikyyhkyn väistyvää väritystä: vaalea kokovärisyys ilman vasarointia sekä ruskea väri.

mealy_oik

puronperan_haakyyhkyja_400

Valkoinen

Viimeinen "pääväreistä" harmaan ja ruskean lisäksi on valkoinen.

Puhtaan valkoinen on harvinainen viestikyyhkyillä, mutta joitakin kantoja (mm. Camiel Carden ja Goosens) on jalostettu tätä ominaisuutta korostaen.

Varsinaisesti valkoinen ei ole väri, kuten edellä kerrottiin, vaan näiden lintujen pigmentin vaeltaminen höyhenpeitteeseen on estynyt (vrt. esim. koirien valkoisen värin periytyminen). Linnut eivät ole myöskään albiinoja, joilloin niillä olisi punainen silmä.

Yleensä valkoinen väri esiintyy muiden värien yhteydessä päässä ja/tai iskusulissa (esim. "blue bar valkoisin iskusulin"). Valkoisella linnulla on usein pyrstössä tai siivessä sulka tai pari, joka kertoo sen kantaman päävärin.

 
White grizzle

Grizzle-väristä on erilaisia variaatioita. Valkoinen väri "sekoittuu" usein tasaisesti muiden värien kanssa ja muodostaa perinteisen grizzlen tai red grizzlen eli pigmentin muodostuminen estyy tasaisesti eri puolille lintua. Näitä voi olla hyvin eri asteisia voimakkuuksia.

Valkoisen värin voi aiheuttaa usea eri geeni ja valkoinen väri voi esiintyä eri tavoin linnussa. Yleisimmät ovat valkoiset siipisulat, grizzle-väritys ja seuraavaksi yleisin valkoinen päässä (erityisesti pienet juovat tai merkit). Valkoinen väritys on väistyvä eli se ei tule kovin helposti esiin.

grizzle_vas


Mustavalkoinen


Mustavalkoisella linnulla ovat yleensä pää ja siipisulat valkoiset, selkä ja siipien yläpuolet mustat.

Nuorena mustavalkoisen viestikyyhkyn selkä näyttää yleensä ruskehtavalta, mutta muuttuu iän myötä kokomustaksi.

mustavalk2_vas

Musta

Musta lintu on melko harvinainen, mutta niitä näkyy joissakin kannoissa yleisestikin.

Sen väritys ei ole hyvin voimakasvasarointisen chequer-linnun kautta tullut vaan, yleensä liittyy mustavalkoiseen väriin. Usein näillä onkin joitakin valkoisia iskusulkia.

Nämä linnut voivat saada usein blue bar -värisiä poikasia, mikä on yksi osoitus värin erilaisesta periytymisestä. Sinänsä väri periytyy kyllä saman perussäännön eli kahden eri pigmentin suhteen perusteella.

musta_oik