Suomen Viestikyyhky-Yhdistys ry

Tänään on 28 Maalis 2024, 18:14

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]




Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 
Kirjoittaja Viesti
ViestiLähetetty: 24 Maalis 2010, 21:19 
Poissa

Liittynyt: 06 Maalis 2010, 12:49
Viestit: 160
Paikkakunta: Espoo
Kyyhkyjen hoidosta
erilaiset lakat ja erilaiset hoitotavat

On kaksi eri tapaa pitää ja kasvattaa kyyhkyjä
lakka jossa koko kyyhky-yhteisö elää yhdessä
lakka joka on aika ajoin jaettu eri osastoihin; nuoret, urokset, naaraat ja/tai pesivät


Lakka jossa koko kyyhky-yheisö elää yhdessä
Tämä on kiva ja yksinkertainen tapa aloittaa harrastus.
Kaunis lakka puutarhassa jossa kyyhkyt lentävät välillä vapasti ja välillä kontroloidusti.
Lakka on helppo hoitaa. Kyyhkyt ruokitaan kerran / joka toinen pv. Ruokaa on jatkuvasti saatavilla koska lakassa on vanhoja, nuoria ja poikasia.

Tällaiseksi lakaksi sopii vaikka leikkimökki jonka eteen on rakennettu lentohäkki. Leikkimökin sijasta rakennuksesksi sopii parakki, autotalli tai vaikka navetan vanha kanala.

Monesti tehdään myös ns avolakka. Siinä on kolme seinää ja katto. Etuseinän verkko on hyvä laittaa mielellään koilinen / länsi suuntaan.
Avolakassa kyyhkyt viihtyvät hyvin ja se on helppo hoitaa. Umpinaisessa lakassa on huomattavasti enempi puhdistustyötä kuin avolakassa. Lisäksi avolakan kyyhkyjen sulkasato kulkee ilmaston ja sään mukaan.

Ari Savelan kirjassa:
Viestikyyhkyt Harrastajan Käsikirja on hyvin kuvattu tämän tyyppiset erilaiset lakat ja niiden rakentaminen.
Samoin on kerrottu tarkkaan kuinka tiettyyn kisa-ajankohtaan sovitetaan pesityksen jaksotus.
Lukemalla kirja sinulla on paljon figuratiivista numerotietoa pesinnästä.

Yhteisölaksta kilpaileminen onnistuu parhaiten uroksilla juuri silloin kun niillä on kuoriutuvat poikaset. Silloin uroksella on kiire tulla kotiin hoitamaan poikasiaan ja valvomaan sen saavuttamaa nokkimajärjestystä.
Myös naarailla voi hyvin kilpailla riippuen niiden pesintäajan jaksosta. On kuitenkin parempi että hautova naaras tai naaras jolla on pienet poikaset jää kotiin. Kisoihin linnut toimitetaan jo edellisenä päivänä. Lentomatkasta riippuen lintu on kotona aikaisintaan seuraavan päivän aamupäivänä.
Monet urokset kyllä selviytyvät haudonnasta ja pienten poikasten hoidosta tämänkin kisojen vaatiman ajan. Kisamatkalla menetetty uros ei kuitenkaan ole niin katastrooffi pesueelle kuin menetetty naaras.

Nuoret linnut oppivat tässä lakkamallissa muilta kaikki yhteisön kuviot ja tavat. Ne oppivat vanhemmiltaan kulkea lakasta ulos ja sisään. Oppivat tuntemaan myös ympäristöä lentorekillään.
Monesti tällä systeemillä kasvatetut kyyhkyt jäävät kuitenkin helposti pihakyyhkyiksi. Hyvä näinkin ja monelle se on juuri sitä mitä halutaankin.

Olisi kuitenkin hyvä että nuoria lennätettäisiin omana parvena. Nuori lintu oppii näin helposti oman alueensa koordinaatit. Vanhalla kyyhkyllä jolla on pesä lakassa ei ole halua, tarvetta eikä uskallusta lähteä tutkimaan ympäristöään. Sillä on huoli pesueestaan lakan sisällä.

Sinun tulee opettaa nuoret löytämään hyvin treeneissä kotiin. Se ei onistu jos sinulla on vanhoja jo reitin osaavia lintuja mukana.
Vanhalle linnulle on helppo nakki tulla 5-100km kotiin. Se osaa homman ja tuntee reitit. Jos nuorten parven mukana on vanha lintu, niin nuorille riittää kun ne seuraavat johtajaa.
On tarkoitus että nuori lintu oppii itse ratkaisemaan suuntiman ongelmat.
Nuorten lintujen parvi yksin lennellessään lähtee välillä mihin sattuu ja näin yhdessä tai parhaan ja vahvimman johdatuksella tullaan kotiin. Opitaan löytämään kotilakka.
Lähetät välillä koko nourten parvea ja välillä 1-3 lintua.
Viestikyyhkyjen treeniin liittyy oleellisena osana se että kaikki eivät palaa kotiin. Oiken ja asiallisesti treenattuina hyvät yksilöt oppivat helposti tämän taidon. Tähän että kyyhkyjä menetetään sinun tulee vain tottua.
Alussa se tuntuu hirveältä. Myöhemmin tavoitteiden kasvaessa opit hyväksymään huonon linnun menetyksen.

Vanhoja lintuja treenataa joko rymissä tai erikseen. Joskus joku laittaa nuorehkon kyyhkyn nopeiden vanhojen mukaan tereenatekseen sille kuntoa ja vauhtia.
Tällä ei kuitenkaan ole niin merkitystä kuin sillä että lintu osaa ratkaista lähtöhetkellä suunnan.

Kisatilanteessa ei ole helppoa varsinkaan nuorelle kyyhkylle hallita tilannetta kisapaikan yllä.
Se on aivan hukassa kun kaverit lähtevätkin väärään suntaan. Nuoren kyyhkyn pitää olla henkisesti valmis tähän tilanteeseen. Mieti itse; sinulla on kolmen kyyhkyn parvi ja ilmassa on 50 kaveria. Ei niitä ole helppo jättää ja lähteä omille teille.
Monet seuraavat pääjoukkoa. Monet palaavat jonkun kilometrin päästä lähtöpaikalle ja ottavat suunnan kotiin. Toiset lentävät vahvimpien mukana vieraaseen lakkaan. Toiset eksyvät välille. Voittaja on se joka ei harhaile ja on nopea. Hyvä kyyhky on myös hän joka löytää kotilakkaan.

Selviät lähtötilanteen ongelmasta treenamalla kisapaikalta. Jos lähelläsi asuu kyyhkyjä harrastava kaveri, niin lennätätte ensin pelkästään omia paikasta, joka on teidän lakkojenne janan puolittaja. Sitten kun reitti ja lähtö on opeteltu, niin vapautatte yhdessä. Vähän ajan päästä voitte jo vapauttaa kaverin kymmenen ja sinun yhden.
Samoin voitte mennä lakastanne vastakaiseen kulmaan ja treenata sieltä. Kyyhkysi oppii luottamaan omiin ratkaisuihinsa ja olet valmentanut voittajan.

Oiken treenamalla huonokin kyyhky oppii. Hyvän saa eksymään helposti jos sitä ei ole valmistettu kisaan. Super hyvä tulee kotiin Intiasta.

On miljoona eri tapaa treenata lintuja. Sinulle on jo kehittynyt oma tapasi ja helposti luulet että se on ainoa oikea tapa. Selvyyden omasta tavasta treenata ja sen hyvyydestä saat osallistumalla kisoihin. Kello on armoton ja se käy kaikille samaa aikaa. Selittely pois ja nöyryys on ratkaisu silloin kun et menesty. Muista että itsekriittinen harrastaja oppii aina.


Lakka joka on aika ajoin jaettu eri osastoihin; nuoret, urokset, naaraat ja/tai pesivät parit
Urokset pidetään tässä mallissa osastossa jossa on niiden omat pesäloossit. Tämä loossi on joka urokselle sen ikioma ja se on sen koti. Lakka sen ympärillä on vain seinää.
Monet ruokkivat kaikki urokset erikseen treenikaudella niiden omiin loosseihin. Näin ruoan määrä saadaan kontollotua ja yksittäisen loossin tärkeys urokselle vahvistettua.

Pesimäkauden alussa naaraat siiretään urosten osastolle. Uroksen oma tai uusi naaras sijoitetaan häkkiin loossin sisälle jotta uros ottaisi juuri tuon omistajan / jalostajan valitseman naaraan omakseen.

Alussa kun lakan hierarkiaa luodaan, niin vahvimmat urokset valitsevat itse loossin joka on korkealla. Heikot pesivät alempana. Sinun pitää tutkia kyyhkyjäsi ja osata arvioida niiden nokkimajärjestystä. Älä turhaan riko hierarkiaa. Kun uros vanhenee se pyrkii nokkimajärjestyksessä parempaan asemaan ja samalla ylemmäksi pesäloosseissa. Sinä yhdessä parhaitten urostesi kanssa puolustatte niiden tasoa. Ruokkimalla urokset loossiin pääset helpommalla. Älä vain anna parhaiden kilpakyyhkyjen menettää jo saavutettua omaa loossia. Macho uros ei aina tarkoita nopeaa kyyhkyä.
Monet eivät pidä lakassaan edes istumaorsia seinillä. Halutaan että uros asuu sen omassa loossissa eikä ota paikakseen nukkua muualla.

Kun pesintä alkaa, niin pesintäprosessi ja sen jaksotus tapahtuu vain niinkuin luonto on määrännyt.
Sitä et voi eikä pidä koittaa muuttaa.

Vaikeuksia voi tulla kun pari aloittaa uden pesinnän yleensä kun poikaset ovat 12-14pv. Silloin pari mielellään etsii uuden puhtaan loossin. Niin ei saa tapahtua!
Pari pidetää omassa loossissa jakamalla loossi oikein.

Poikaset erotetaan n. 30vrk ikäisinä omaan lakkaosastoon. Jotkut erottavat poikaset jo 26vrk vanhoina, jotkut vähän silloin kuin heille sopii. Tämä on samalla oikea hetki ostaa uusi nuori lintu lakkaan.
Jo horisontin ja koordinaatit oppinut nuori lintu ei koskaan ole samanlainen kuin kiintolevyltään puhdas yksilö.

Jotkut pitävät 20-30vrk vanhoja pesäpoikasia lakan katolla muutaman tunnin.
Kansanomaisesti sanottuna:
Kun nuorena vitsan vääntää ei siihen lankea. (ei ihan osunut)

Emoista erotettujen nuorten lintujen lakka opettelee sputnikista tai pikku ulkohäkistä katsellen omaa ympäristöään.
Ensimmäisillä vapautuskerroilla se oppii reitin lakasta maaha ja takaisin. Lakasta katolle ja takaisin. Laksta puuhun ja takaisin jne...
Nuorta oppivaa kyyhkyä ei hätyytellä – anna sille aikaa. Kun lintu on 45vrk sen olisi hyvä jo tuntea lakan lentoreitti. Aika on rajallinen hyvälle oppimiselle. 90vrk vanha lintu on jo hyvän oppimuskyvyn rajalla.

Aikuiset /pesivät linnut lennätetään aamulla. Ruoka ja poikaset tuovat ne nopeasti kotiin. Joskus näitä vanhoja pitää hätistellä tekemään edes pikku lenkki. Tunti pari on hyvä. Vanhojen lakka kiinni ja nuoret ulos.

Nuorilla ei tunnu olevan koskaan kiire sisään. Vaikka nälkä on, niin jotkut tulevat vasta illan hämärtyessä kotiin. Nuoret oppivat kyllä oikein hoidettuina hyvään rytmiin.

On upeaa nähdä kun nuoret alkavat lentää lakan yllä. Ensin yksi heittää lenkin ja sitten pari. Muutamia päiviä, niin kaikki ovat tiiviissä parvessa lakan yllä.
Nyt jos iskee haukka, niin silloin tunteesi ovat aivan hirveät – tiedän miltä se tuntuu.
Haukka on yleensä saanut saaliinsa jo aamulla. Siksi nuoret lennätetään päivällä.

Nuorista linnuista huomaat mikä paine niillä on lähteä lenkille kun ne vapautetaa.
Nuorten parvi alkaa kierrellä jo kauempana ja kauempana. Joskus parvi ei lähde millään lentoon. Osaava parvi voidaan hätistää lentämään. Ympäristön oppiminen on työtä ja työ tehdään.
Voit laittaa muovipussin pitkän onkivavan päähän ja hätistää laiskat matkaan. Onki takaisin piiloon, tämä peloite ei saa koskaan olla näytillä edes nurkassa.

Nuoria ei opeteta käymään maassa. Lakan edessä pikku kävely sallitaan, mutta ei treenilennolla.

Pidä nuoret aina vähän nälässä että saat ne halutessa sisään. Anna äänimerkki vaikka pillillä kun ruokitset linnut. Tämä ääni yhdistää ne ruokaan. Vähän ajan päästä voit kutsua koko parven sisälle pelkällä pillillä.
Jos et ole viheltäjä tyyppiä, niin saman efektin saat ruokkimalla kyyhkyt tarkasti oikein säätelemällä nälän tilaa.
Kylläisiä nuoria kyyhkyjä ei lennätellä.
Saat varmasti tästä tavasta monta eri ohjetta. Katso kertojaa silmiin ja mieti mitä hän on saavuttanut. Näin säilytät alussa mainitun itsekritiikin parhaiten.

Ihan sama kunhan nuoret lähtevät 60vrk vanhoina jo pikku lenkeille. Välillä ne ovat poissa tunteja. Varmasti myös välillä eksyvät. Parvessa on myös huono lintu joka ei tiedä yhtään missä mennään.
Parvi oppii toisiltaan ja oppivat arvostamaan hyvien yksilöiden valintoja ja näin kaikki oppivat.

Kun linnut ovat välillä pois 30min voit aloittaa varsinaisen treenin.

Pesivät parit tekevät urosten osastolla toiset poikaset looseissaan.

Kun kakkos poikaset ovat 14vrk vanhoja, munii naaras kolmannet munat. Nämä munat vaihdetaan muovimuniin, koska kolmansia poikasia ei enää yleensä oteta. Siksi muovit että pesimäkierto säilyy oikeana. Luonnon määräämä jaksotus säilytetään.
Kun kakkos poikaset ovat 30vrk ne erotetaan. Samalla voidaan erottaa myös naaraat omaan osastoon.
Koita saada pesimäkierto samalle tahdille koko lakassa. Näin siksi ettei tule tilannetta että joku naaras on jo erotettu ja uros on yksin lakassa muiden pariutuneiden naaraiden kanssa. Myöhemmälle kisakaudelle on eduksi että uros pysyy yksiavioisena kisakauden loppuun.
Ei saa tapahtua että yksinäinen uros ottaa heikommalta urokselta naaraan ja vie sen omaan pesäloossiin.

Joskus pesimätilanne lakassa ei pysy aikataulussa. Silloin voit nopeuttaa misärytmien eroa ottamalla yli 18vrk vanhat poikaset omaan osastoon lakan pohjalle. Pohjalle pannaan olkia. Parhaiten poikasia hoitavat naaraat siirretään mukaan.
Naaraat hoitavat kaikkia poikasia lakan pohjalla. Muodostuu poikasten ja naaraiden yhteisö. Riski on pieni jos aikataulu ja tapa on halllinnassa.

Näin on saatu urokset jätettyä omaan osastoonsa. Urokset ovat nyt leskiä.

Naaraat ovat omassa osastossa. Naaraat ovat helposti lesboja keskenään ja saattavat koittaa jatkaa pesintää uuden tyttöystävän kanssa. Ei pesäpaikkoja, ei yhteisiä istumaorsia ja verkkopohja. Valot pois ja verhot ikkunoihin. 8 tuntia valoa vrk riittää. Pesimävire on saatva poikki ja naaras lepäämään.

Naaraita trenataan tai ei.

Samassa kisassa et voi lähettää tämän lakkamallin erotettuja uroksia ja naaraita. Mieti tilannetta kun uros on ollut koko ajan ootilla omaa naarastaan omassa osastossaan. Sitten kuljetuslaatikossa ollaankin yht´äkkiä yhdessä. Tai kun kisoissa vapautus, niin siellä taivaalla onkin sun rakas jonka luokse sinulla oli äsken niin pirun kiirre. Tietysti kiire loppui siihen ja uros ajaa naaraan alas.

Kansantajuisesti sanottuna; on niin paljon kerrottavaa ja jotain tehtävävääkin vähän olisi.
Jos luulet ettei sinun uros tee näin vaan kiiruhtaa silti kotiin vaikka oma naaras lentää rinnalla, niin se on hullu ja sinä olet yhtä hullu. Siksi teillä meneekin varmaan niin hyvin kimpassa, mutta hitaasti.

Uroksia voidaan viritellä kisavireeseen pitämällä ne naaraista erikseen niin että niillä on kuitenkin tarve koko ajan tarkistaa oman loossin tilanne.
Pitkältä treeniltä tullessa loossissa onkin häkissä joskus oma naaras odottamassa. Tai vaikka niin , että ennen laatikointia uros on ollut naaraan kanssa samassa loossissa pari tuntia.

Kansantajuisesti kerrottuna mitä leskisysteemi on:
Sinun loossiin on tuotu naaras pariksi tunniksi jota olet etsinyt koko treenikauden. Sitten naaras jää loossiin ja sinut lyödään laatikkoon. Mieti itse miltä sinulta tuntuisi kun sinut revitään juuri tapaamasi vaimon luota eroon. Et ole nänyt vaimoasi 2kk ja joka päivä olet kytännyt missä se voisi olla. Laatikossa on iso joukko jätkiä joiden kanssa olet koko ajan kisannut nokkimajärjestyksestä.
Yht äkkiä tajuat että pari jätkää puuttuu. Et ole varma jäikö oma ämmä loossiin ja jäikö muita jätkiä orrelle kytikseen.
Olet laatikossa koko yön. Sitten yht äkkiä aamulla kisajohtaja tempaisee luukun auki!!!!!
Ihan sama kuka on vahva ja hyvä löytämään oikean suunnan tai kuka on nopea. Sinä et seuraa ketään, et edes omaa parvea. Pysykööt muut jätkät perässä jos pystyvät. Parvessa ei lennellä ja kaarella. Se olet sinä joka vedät sataa suoraan himaan ja syöksyt spytnikista sisään.


On korrektia että naaras onkin siellä. Sovitaanko näin kisakaudelle 2010. eks je.

Juha Ruutsalo

ps. lähes sama efekti voi olla uroksella joka elää yhteisölakassa. Efektin teho vaihtelee kuitenkin riipuen sen pesinnän rytmistä kisa-ajankohtana.

Sivuillani ositteessa:
http://www.hevosia.com/html/kyyhkyt/kyyhkytlista.html
on kuvattu 22.03.2010 Belgialainen hyvä kilpailulakka, jossa ylläesitetty toimintamalli.
video on listan viimeisenä nimellä Davidin lakka.


Ylös
 Profiili  
Vastaa lainaamalla  
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 1 viesti ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 167 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Etsi tätä:
Hyppää:  
cron
POWERED_BY
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com